In mijn vorige atikel heb ik je uitgelegd wat het ‘imposter syndroom’ inhoudt. Je denkt dan regelmatig:

  • Wanneer val ik door de mand!

Of

  • Wanneer ziet iemand dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed ben!

Vaak is het gevolg dat je uitstelgedrag vertoont, je je onzeker voelt of ’s nachts wakker gehouden wordt. Ook kan het leiden tot perfectionistisch gedrag: steeds harder werken, overdreven presteren of alles onder controle willen houden. Wat anderen ook zeggen, dat helpt niet. Er is een te dominante negatieve stem in jou die overheerst.

Belangrijk is om te weten dat dit geen psychologische of psychiatrische ziekte is! Het wordt tegenwoordig gezien als een reactie op bepaalde situaties. Het ‘imposter syndroom’ zet bij jou een actie-reactie patroon in werking, die niet prettig is en die jou veel energie kost. Maar dat betekent dus ook, dat je hier invloed op kunt hebben.

Besef dat deze negatieve stem jou bedriegt! Deze kijkt niet eerlijk naar jouw prestaties. Probeer met de volgende stappen deze oneerlijke stem om te zetten in een eerlijke en positieve stem. Daar heb je na zoveel werk en ervaring echt recht op!

5 Stappen om het imposter syndroom te lijf te gaan

1. Durf het onder ogen te zien

Op de momenten dat je je onzeker voelt, baal je. Je wilt dan weg van dit gevoel. Dat is begrijpelijk maar niet slim. Zoek het juist op, dan ga je je eigen actie-reactie patroon herkennen. Het helpt als je een leuk opschrijfboekje koopt, wat je speciaal hiervoor gaat gebruiken.

2. Ga herkennen wanneer het jou overvalt

Als het je overvalt, probeer het moment dan even vast te houden: wat gebeurt er, waarom voel je je onzeker. Maak korte aantekeningen van het moment (dat kan ook later op de dag). Kijk ook hoe je fysiek reageert: ga je hoger ademhalen of neemt je hartslag toe. Wat gebeurt er met je energie.

3. Maak afspraken met jezelf

Je primaire reactiepatroon is om op een dergelijk moment weg te vluchten of juist harder te gaan werken. Bij geen van beide reacties heb je baat. Wat wel helpt, is kijken hoe je weer rustig wordt. Vaak helpt het om een paar minuten diep adem te halen en even te ontspannen. Onderdruk je primaire reactie. Maak hierover afspraken met jezelf in de zin van: als het me overkomt, dan ga ik juist niet harder werken, vluchten of………………,  maar ga ik even wandelen, diep adem halen of …………………….

Dit echt gaan doen, zal de eerste keren heel lastig zijn en misschien niet lukken. Maar echt: oefening baart kunst. Volhouden dus.

4. Ga de confrontatie met je negatieve stem aan

Dit is een heel lastige stap. Want die negatieve stem draag je al lange tijd met je mee. Toch moet je deze weerwoord gaan geven. Het helpt als je je verplaatst in een derde persoon (een vriend of vriendin) die jou heel graag wil helpen. Kijk dan vanuit zijn of haar perspectief naar jezelf. Schrijf dagelijks in je opschrijfboekje wat je volgens deze vriend of vriendin WEL goed hebt gedaan. Je schrijft elke dag ten minste 3 en maximaal 5 punten op.

5. Je succes durven toe te eigenen

Vaak wijt je je succes aan toeval of geluk. Dan zeg je dus eigenlijk: het lag niet aan mijn competenties. Daarmee ontken je je eigen activiteiten en dus eigenlijk jezelf. Ga weer in de schoenen van je vriend of vriendin staan: is deze het hier mee eens? Wat voor acties en inspanningen heb je al laten zien om deze situatie te creëren volgens deze vriend of vriendin? Schrijf dit op.

Probeer zes weken lang deze stappen te zetten. Als je voelt dat je geoefend raakt om te kijken vanuit het perspectief van je vriend of vriendin, dan kun je proberen te schrijven vanuit je eigen perspectief. Bemerk je dat je kritische stem dan weer terugkomt, zeg dat dan met enige humor even hardop: ‘Ha, daar ben je weer!’. En pak dan daarna direct het perspectief van de vriend of vriendin weer op.

In mijn programma’s begeleid ik regelmatig vrouwen die last hebben van het imposter syndroom. Daarom duurt mijn persoonlijk leiderschapsprogramma ‘De Top is ook voor jou!’ dan ook een jaar. Een mooie periode om echt stappen te zetten en het imposter syndroom achter je te laten. Wil jij dat ook? Neem dan contact met mij op via contact@topvrouw.nl.

Heel veel succes met het ontdekken van het eerlijke beeld van jouw prestaties!

Hartelijke groet,

Margreet van Rixtel
Oprichter Topvrouw.nl