Wat is er erger dan terugkijken op een sollicitatiegesprek, waarbij jij het gevoel hebt dat je helemaal niet tot je recht bent gekomen. Regelmatig ontmoet ik natuurlijk vrouwen die bezig zijn te solliciteren. Wat een hel kan dat zijn. Zeker als deze vrouwen weten dat ze inhoudelijk echt klaar zijn voor deze functie, maar dit in een sollicitatiegesprek niet over kunnen brengen . De ervaring bij de begeleiding van deze vrouwen wil ik graag met je delen. Mogelijk helpt het jou om de volgende keer wel impact te kunnen maken.

Noelle is personeelsadviseur bij een accountantsbureau. Het leukste deel van haar werk vindt zij de werving en selectie van medewerkers. Daarom wil Noelle graag gaan werken bij een werving- & selectiebureau. Een logische stap, waarbij ik het idee heb dat zij aan 80% van de kwalificaties voldoet. Noelle twijfelt hieraan. Want zij heeft nog nooit gewerkt in een commerciële omgeving en weet van zichzelf dat ze introvert kan overkomen. Beide punten maken haar heel onzeker. Werk aan de winkel dus!

Tip 1 ‘Weg die glimlach’
We oefenen eerst met het binnenkomen. Want we weten dat de eerste indruk heel bepalend is. We maken hiervan ook video-opname.

  • Take 1:  Noelle klopt aan, komt binnen met een glimlach. Ze geeft een hand waarbij zij haar hoofd schuin houdt en de glimlach wordt nog groter.

STOP! Opnieuw. Dit maakt namelijk geen impact. Rechtop lopen, rustige blik, geen glimlach, ontspanning in je gezicht en het hoofd recht houden. Voor Noelle voelt dit heel onnatuurlijk, maar ze wil het wel proberen. Eerst oefenen we een aantal keren. Dan voelt Noelle inderdaad wat voor verschil dit maakt, hoe anders dit voelt. Vervolgens maken we weer een opname.

  • Take 2: Noelle klopt aan, stapt binnen, kijkt rustig rond, neemt de tijd en loopt dan met rechte rug en recht hoofd naar mij toe en geeft mij een hand.

We schrikken beiden van het verschil als we de opname bekijken. Wat een impact maakt ze bij take 2!

Tip 2 Voorbereiding met STAR methode!
Noelle bestudeert een aantal advertenties en heeft de gevraagde competenties op een rij gezet. Ik vraag haar voor elke competentie twee situaties uit het verleden te beschrijven aan de hand van de STAR methodiek. 

S

Situatie               

In welke situatie heb je deze competentie kunnen tonen. Wat was de situatie?

T

Taak

Wat waren de taken die je toen op je hebt genomen?

A

Acties

Hoe heb je de situatie aangepakt, welke activiteiten en acties heb je ondernomen.

R

Resultaat

Wat was het resultaat? Wat heeft het opgeleverd?

Dit geeft een erg mooie lijst van aantoonbare situaties waarin zij relevante competenties heeft kunnen ontwikkelen. Deze lijst geeft haar een boost in haar zelfvertrouwen.

Tip 3      Ook STAR voor de competenties die je nog moet ontwikkelen!
Natuurlijk is Noelle juist bang voor de competenties en ervaringen waarover zij nog niet beschikt. Bijvoorbeeld werken in een commerciële omgeving. Als ik daarover een vraag stel, klapt zij dicht. We gaan op zoek naar een situatie in haar verleden waarin zij ook uit haar comfortzone moest stappen. We komen uit bij haar eerste bijbaan in een fabriek in Rotterdam met zeer gehaaide collega-vrouwen. Als ze deze via de STAR methode uitwerkt, kan ze helder uitleggen wat ze hiervan heeft geleerd en hoe zij zich de commerciële omgeving eigen wil maken. Het wordt een grappig en ook sterk verhaal.

Tip 4      Behoud je onafhankelijkheid!
Noelle is een vrouw die heel erg graag aardig gevonden wil worden en zoals zij het zelf zegt ‘wil pleasen’. Daarom ook die glimlach bij binnenkomst en daardoor ook een ondergeschikte houding naar mensen die over haar moeten oordelen. Het sollicitatiegesprek is dus voor haar een ongelofelijk lastig moment. Zeker als ze een functie heel graag wil. Zij gaat zich dan heel afhankelijk opstellen.

Het helpt haar om haar afhankelijke gedachten op een rij te zetten en deze vervolgens te relativeren:

‘Ik ben bang dat ze me niet goed genoeg vinden.’
versus
‘Als ik niet word aangenomen, eindigt dan mijn carrière?’ 

‘Ik ben bang dat ze me niet aardig vinden?’
versus
‘Is het de bedoeling dat ze me aardig vinden of competent?’

Tip 5      Stel pittige vragen aan de werkgever!
Jij als sollicitant keert je bij wijze van spreken helemaal binnenstebuiten. Dan mag je van de werkgever ook het een en ander weten. Vind jij het belangrijk dat je in een goed functionerend team komt te werken? Voel je vrij te vragen naar een ‘bewijs’ waarmee de werkgever kan aantonen dat het team goed samenwerkt. Vraag om concrete voorbeelden en resultaten.
Zegt de werkgever dat ze heel goed voor hun mensen zorgen, vraag dan wat hieronder wordt verstaan en of er concrete voorbeelden zijn.
Als laatste mag je ook vragen aan de werkgever of er dingen spelen in de organisatie die van belang zijn om mee te nemen in je afwegingen: toekomstige overnames of fusies, financiële stabiliteit, visie op de lange termijn. Geef aan dat je deze informatie nodig hebt om een goede afweging te maken of deze overstap in jouw carrière de juiste is.

Heel veel succes met je volgende sollicitatiegesprek!