Een baan hebben als beleidsmedewerker, gepromoveerd zijn, een partner en twee kinderen als persoonlijke situatie. Wat wil je nog meer, zou je denken? Ik was dan ook zeer verrast dat Angelique me vertelde dat ze elke dag stoeide met negatieve gedachten. Dat kostte haar zoveel energie dat ze niet kon genieten van de dingen die ze wel had.

Helaas hoor ik het regelmatig in ons werk. Vrouwen die vanuit een negatief zelfbeeld of negatieve overtuigingen niet in staat zijn om te zien wat ze wel in huis hebben. Het is niet makkelijk om hierin een ontwikkeling in gang te zetten. Ik heb wel gezien dat het lukt. Stapsgewijs.

Stap 1   Begrip voor jezelf 
Negatieve gedachten, daarmee word je niet geboren. Die ontstaan in je jeugd. Belangrijk is om voor jezelf na te gaan hoe deze zijn ontstaan. Is het een patroon dat je je eigen hebt gemaakt in interactie met je ouders? Is het ontstaan op de basisschool? Waarom heb je je dit denkpatroon eigen gemaakt? Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd? Probeer te begrijpen wat de ontstaansgeschiedenis is. Dat helpt al enorm om te zien wat de functie van dit denkpatroon is.

Bij Angelique was het een moeder die erg onzeker was. Daardoor stelde ze altijd vragen die de onzekerheid bij Angelique opriep: Weet je wel zeker dat je goed genoeg geleerd hebt? Weet je wel zeker of je deze keuze moet maken?

Stap 2   De functie van je denkpatroon
Een vervolgstap is dan om na te gaan wat dit denkpatroon je wel heeft opgeleverd. Negatieve denkpatronen zijn vaak verdedigingsmechanismen die je jezelf (onbewust) aanleert. Vaak brengen ze je op dat moment verder. Bijvoorbeeld ‘Als ik nog iets meer leer, dan maak ik het proefwerk wel beter.’ Het lastige is dat dit niet te bewijzen valt, dus als je het proefwerk goed hebt gemaakt, denk je dat dit komt omdat je toen extra geleerd hebt. Dat zet vervolgens een patroon van denken in gang: ‘meer leren-beter resultaat’. Een denkpatroon heeft dus ook altijd iets opgeleverd. Ga na, wat jouw denkpatroon je heeft opgeleverd: heb je daardoor doorzettingsvermogen? Ben je gedisciplineerd? Besef dat een denkpatroon niet alleen maar negatief kan zijn.

Negatieve gedachten


Stap 3
  Een complimentenboek maken
Als je net zoals Angelique 39 jaar negatieve gedachten over jezelf hebt gehad, is het niet makkelijk dit om te turnen. Dit vraagt enige tijd. Om dit anders denken te stimuleren, kun je een boekje kopen en daarin bijhouden waar je wel positief over kunt denken. Je brein is nu continu bezig het negatieve te scannen. Je zal je brein moeten leren om ook naar de positieve kanten te kijken. Hierbij helpt het om iedere dag op een vast tijdstip op te schrijven wat wel gelukt is vandaag, waar je wel positief naar terugkijkt. Scan de dag op positieve gevoelens. Uiteraard dringen negatieve zich sneller op. Leg deze naast je neer en schrijf de positieve op. Je zult zien dat het in de loop van de tijd steeds makkelijker wordt om de positieve dingen te zien.
Angelique bemerkte bijvoorbeeld na twee weken dat ze overdag al bedacht wat ze ’s avonds zou opschrijven in haar complimentenboek. Dat besef maakte haar al heel blij.